Наука ніколи не була і не буде закінченою книгою. Кожен важливий успіх ставить нові питання.

субота, 10 лютого 2018 р.

Для учнів 8 класу 1 д.у.

Для учнів 8 класу. У зв`язку з карантином продовжуємо навчання дистанційно. Необхідно опрацювати матеріал поданий на цій сторінці та інших в моєму блозі з поміткою для 8 класу. Зробити записи у зошиті, переглянути відповідний до теми параграф у підручнику , переглянути відео доповнити власні записи  та занотувати завдання та відповіді на них у зошиті. (Памятаємо, що для конспекту можна використовувати метод скрайбінгу на опорних схем) Бажаю надхненної плідної праці та самовдосконавлення під час опрацювання матеріалу! Нижче надаю конспект -, відео та завдання.


Дидактична гра «Упізнай героя»
Пропонуємо учням інформацію, що має відношення до теми уроку. Завдання учнів — визначити тему уроку. 
Твердження
Розширення поняття

Це знамениті фігури Ліхтенберга, картини розподілу іскрових каналів, що утворюються на поверхні твердого діелектрика за ковзального іскрового розряду. Уперше спостерігав німецький учений Г. К. Ліхтенберг у 1777 р Саме завдяки цьому вченому з’явилися позначення електричних символів в електротехніці, використовувані для електричних схем.
Те, що буде розглянуто на уроці, є омонімом.
Омонім: геометрична фігура
У мистецтві коло може символізувати безкінечність, циклічність життя. У фізиці розглядають електричні кола
Те, що буде розглянуто на уроці, є основним документом для електриків, це ж має відношення й до медицини
Слово «схема» у будь-якому вживанні завжди має на увазі під собою який-небудь технічний сенс.
Узяти, приміром, медицину — практично будь-який курс лікування заснований на точному виконанні певних кроків, що в сукупності становлять таке поняття, як «схема лікування». В електротехніці важливість схем неможливо переоцінити. Без них просто нічого не можна буде зробити

Записати тему уроку в зошитах: «Електричне коло та основні його елементи».
ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Що таке електричне коло

В електричних схемах застосовують символічні зображення елементів, що входять у них, і пристроїв. Фізичні величини також прийнято позначати буквеними символами.
Німецький професор Г. К. Ліхтенберг із Геттенгена першим запропонував увести електричні символи, обґрунтував їх практичне застосування й використовував у своїх роботах!
Завдяки ньому в електротехніці з’являються математичні знаки «плюс» і «мінус» для позначення електричних зарядів.
Ø  Електричним колом називається сукупність пристроїв, призначених для передавання, розподілу й перетворення енергії. У загальному випадку електричне коло містить джерела електричної енергії, приймачі електричної енергії, вимірювальні прилади, комутаційну апаратуру, з’єднувальні лінії й дроти.
Електричний струм може протікати тільки в замкнутому електричному колі. Розрив кола в будь-якому місці спричиняє припинення електричного струму. В електричному колі постійного струму можуть діяти як постійні струми, так і струми, напрямок яких залишається постійним, а значення змінюється довільно в часі або за яким-небудь законом.
Споживачами струму є електродвигуни, що перетворюють електричну енергію на механічну, нагрівальні й освітлювальні прилади та ін.
Електричні кола можуть бути складними. Для повного розуміння процесів, що відбуваються в колі, необхідно зображати електричні кола у вигляді електричних схем та вміти правильно їх читати. Для цього потрібно знати умовні позначення елементів електричних кіл.
Для введення умовних позначень елементів електричних схем  необхідно ознайомитися з лабораторним устаткуванням, що подано у підручнику, знайти відповідне до приладу умовне позначення (при необхідності скористуватися інтернетом), накреслити його умовне позначення до таблиці за зразком поданої нижче, можна додати скопійовану надруковану або замальовану картинку зображення дійсного пристрою.
Елементи електричних схем
Назви
Зображення
Умовне позначення
Класифікація
Гальванічний елемент або акумулятор



Джерело живлення
Батарея елементів або акумуляторів


Джерело живлення
Сонячний фотоелемент


Джерело живлення
Електрична лампа


Споживач електричної енергії
Електричний дзвоник


Споживач електричної енергії
Резистор (опір)


Споживач електричної енергії
Реостат


Споживач електричної енергії
Вимикач


Комутаційний пристрій
Плавкий запобіжник


Комутаційний пристрій
Натискний вимикач (кнопка)


Комутаційний пристрій
Амперметр, вольтметр



Вимірювальні пристрої
З’єднання дротів



Перетин дротів




ЗАПАМ’ЯТАЙ!
Електричне коло — сукупність пристроїв і провідників, які з’єднують їх, що утворюють шлях для проходження електричного струму.
Електричне коло — сукупність пристроїв для отримання електричної енергії, передавання її на відстань і перетворення на інші види енергії.
Таким чином, електричне коло можна представити як таке, що складається з джерела електричної енергії, приймача електричної енергії й допоміжних пристроїв.
Графічне зображення електричного кола називається електричною схемою.
Принциповими схемами називають графічне зображення електричного кола, складене з умовних позначень елементів електричного кола відповідно до ДСТУ.
Розв’язування задач 
1. Запропонуйте схему з’єднання джерела струму, лампочки й двох перемикачів, що дозволяє вмикати й вимикати світло з двох різних місць.
2. Накресліть електричну схему за запропонованим електричним колом.

  ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
1. Вивчити відповідний параграф підручника, відповісти на запитання після параграфа, виконати завдання за вравою після параграфа.

2. Придумати схему електричного кола, що складається з джерела струму, двох лампочок, кнопки, електричного дзвоника й перемикача. Коло призначене для викликання господаря будинку або для отримання інформації, що хазяїна будинку вдома немає. Коло повинен працювати таким чином. Коли перемикач перебуває в одному з фіксованих положень, те натиснення на кнопку має привести в дію дзвоник і лампочку, яка освітлює табло з написом «Зараз відчиню, почекайте». Якщо ж перемикач перебуває в іншому фіксованому положенні, то натиснення на кнопку має привести в дію іншу лампочку, поміщену під табло з написом: «Господаря немає вдома». Дзвінок при цьому не повинен спрацювати.


Перегляньте відео до уроку для цього перейдіть за посиланням Елекктричне коло та його елементи



Немає коментарів:

Дописати коментар